fbpx skip to Main Content

Gode nyheter om DAB dekning på Ljosland!!

Flere lurer på hva status på DAB dekning er på Ljosland. Det enkle svaret på det er: Varierende. Nede i området Oddan og Kløystøl er det ingen dekning, men når du kommer opp mot skisenteret er det noe bedre enkelte plasser. Noen plasser kan du få det inn i bilen, men ikke inne i hytten.

Det står mye om dekning og forklaringer om du går inn på radio.no, NRK sine DAB sider og medietilsynet

En liten oppsummering fra disse sidene finner du under her.

Det er mange aktører i denne utbyggingen, nevner de viktigste her og hvilken rolle de har.

Myndighetene gjennom kulturdepartementet har utarbeidet hovedplaner og satt kriteriene for slukking av FM-nettet. De har gitt Medietilsynet har fått i oppgave å tildele konsesjoner på sending, drift og utbygging.  Medietilsynet har og fått oppgaven om å informere publikum om digitaliseringen.

Radiobransjen i Norge består hovedsakelig av 4 parter; NRK, P4, SBS Radio Norge og lokalradiostasjoner. Av disse har NRK og P4 dannet Digitalradio Norge som står som operatør av det kommersielle DAB nettet.

Norkring bygger, drifter og eier DAB nettet i Norge. De er et selskap som er heleid av Telenor. De har to nett hvor det ene leies ut til NRK og det andre til de kommersielle kanalene gjennom Digitalradio Norge og SBS Radio Norge.

Det er altså to forskjellige DAB nett i landet. Det kommersielle har mindre dekningsprosent enn NRK sitt hennholdsvis 92,8% og 99,7 %.

Hoved forskjellen mellom FM utbyggingen og DAB utbygging er i bunn og grunn at FM nettet hadde krav om prosentvis dekning av norges areal, mens DAB nettet har fått krav om dekning av norges befolkning. Her er det snakk om fastboende og ikke fritidsboliger. Det er dette som har gjort at dekningskrav har blitt oppfylt, selv om flere hytter og hus ikke har fått god dekning.

Kravet for at FM-nettet kan slukkes er satt til følgende:

* NRKs radiotilbud må ha digital dekning tilsvarende dagens P1-dekning i FM-nettet.
* Det kommersielle nettet må være bygget ut til minst 90 prosent befolkningsdekning.
* Det digitale radiotilbudet må representere en merverdi for publikum.
* Det må finnes rimelige og teknisk tilfredsstillende løsninger for radiomottak i bil.
* Minst halvparten av radiolytterne må daglig høre helt eller delvis på en digital radioplattform.

Alle disse kriteriene skal være oppfylt, og alt tyder på at slukking av FM-nettet vil gå som planlagt. Dato for dette er satt til 21.06.2017 for området.

 

En gladnyhet for alle som koser seg med radio har kommet etter denne artikkelen ble publisert:

Dekningssjefen i NRK bekrefter at de vil gjøre alt de kan for å få DAB dekning på Ljosland FØR FM nettet slukkes!! Vi kan alle rette en stor takk til vår alles kjente og kjære Asle Ljosland, som har brukt sitt nettverk og fantastiske overtalende evner til å få dette på plass!

Så da kan alle som koser seg med radio på hytten, fortsette med dette når FM nettet slukkes!

Back To Top