fbpx skip to Main Content

Løyper og hytter i fjellheimen omkring Ljosland

(Kart over områdene kan kjøpes på Ljosland Fjellstove!)

Ønsker du å gå tur i fjellet omkring Ljosland ligger forholdene svært bra til rette for det. Terrenget er lettgått og du skal ikke gå langt før du er oppe over tregrensen. DNT Sør har et utstrakt løypenett som har utgangspunkt på Ljosland. Løypene er rødmerket og det er lett å finne frem. Alle løypene fører frem til Turistforeningens hytter i området.

De lettest tilgjengelige Turistforeningshyttene er Lakkenstova, Gaukhei og Josephsbu. På alle hyttene er gode overnattingsmuligheter og hyttene er godt utstyrt. Om vinteren er det kvistet løypenett mellom Ljosland og hyttene. Alle har anledning til å overnatte på DNT Sørs hytter, men som medlem av foreningen har du noen fordeler.

Tar en turen vestover mot Sirdal er Kvinen første turisthytte etter Lakkenstova.

Lakkenstova

Fra parkeringsplassen ved Ljosland skisenter kan du gå til Lakkenstova på ca 2 timer.
Hytta ligger 845 m.o.h. og er en selvbetjent hytte med liggeplass til 28 personer. Hytta passer fint for grupper, foreninger og skoleklasser.

Fra Lakkenstova går det løype videre til Kvinen. Om vinteren er det svært lett å komme til Lakkenstova ved å følge Kvistet løype. Det pleier også å være en kvistet rundløype i området.

I nærheten av Lakkenstova ligger Skoræ, en av de sørligste fjelltoppen i landet over 1000 m. Lakkenstova er stengt de to første ukene av reinsdyrjakta. Mer informasjon finner du på UT.no

Gaukhei

Til Gaukhei kommer du lettest ved å gå eller sykle på veien som går langs Langevann. Løypa fra nord i Langevann går forbi Pytten, en fjellgård som var bebodd til i begynnelsen av 1950-årene. Herfra går løypa over Bergeheii hvor det er en fantastisk utsikt. Gaukhei er KOTs eldste hytte i Setesdals vesthei, bygd i 1898. Det anbefales å ligge over noen dager på hytta og gå turer i området. Det er gode fiskemuligheter i en del vann i hyttas nærområdet, og det selges fiskekort på hytta. Fra Gaukhei er det merket løype nordover til Øyuvsbu, østover til Stakkedalen og Langeid i Setesdal og vestover til Josephsbu. Mer informasjon finner du på UT.no

Josephsbu

Denne hytta er KOTs nyeste hytte, bygd i 1993. Den ligger 900 m.o.h. og er en selvbetjent hytte med sengeplass til 20.
Det går en merket løype mellom Josephsbu og Pytten slik at det er en fin rundtur å gå Ljosland-Gaukhei-Josephsbu-Ljosland.

Dagsetappene er relativt korte og turen passer bra for familier med barn. Josephsbu er stengt de to første ukene i reinsdyrjakta. Fra Josephsbu går en fin merket løype videre vestover til Kvinen, hvor det er gode overnattingsmuligheter. Derfra er det et par timer å gå videre til vei som fører til Sirdalen. Mer informasjon finner du på UT.no

Kvinen

For turen fra Ljosland til Kvinen må en beregne 11 timers gangtid om sommeren. Turen som går i meget særegent terreng går forbi Lakkenstova. Ved å overnatte her står en igjen med kun en 8 timers tur. De siste 2 timene av denne turen kan en spare inn ved å bestille fergetransport over Kvifjorden, hvis vannstand tillater dette (regulert magasin).
Kvinen turiststasjon ligger 720 moh og ble ombygd i 1970. Turistforeningen kjøpte og overtok driften av turiststasjonen 01.01.07 , etter Einar og Gerd Kvinen.

Mer informasjon finner du på UT.no

Back To Top